Környezetápolás a nagyváradi püspöki palota kertjében

Faültetés a Püspöki Palota kertjében
május 18, 2020
A Románia – Magyarország határon átnyúló Interreg pályázat záró rendezvénye
május 29, 2020
Show all

Környezetápolás a nagyváradi püspöki palota kertjében

Rövid megbeszélés, beosztják a munkát, majd indulhat a tevékenység a nagyváradi római katolikus püspöki palota kertjében: gyomtalanítanak, köveket szednek, füvet nyírnak, egzotikus növényeket illesztenek a kijelölt helyre, térbútorzati elemeket helyeznek el a püspökség munkatársai, Böcskei László megyés püspök irányításával. Ez a kép fogadta csütörtökön, 2020. május 28-án délelőtt azokat, akik a székesegyház környékén megfordultak.

Az egyházmegye elöljárója így fogalmazta meg néhány szóban a tevékenységek célját: „A megszokottól eltérően, az irodából kivonultunk és kicsit kertészkedünk, próbáljuk mi is a Szentatya felszólítására válaszolva szépíteni, nemesíteni a környezetünket. Öt évvel ezelőtt adta ki Ferenc pápa az Áldott légy kezdetű enciklikáját, amelyben a teremtett világ megőrzéséről szól, és erre buzdít, egy helyzetképet állítva elénk arról, hogy melyek a mai világnak a problémái, a kihívásai. Mi most azt fejezzük ki, hogy a mi szűk környezetünk is a teremtett világnak a része, Istennek az ajándéka, mi pedig ezt akarjuk szépíteni, nemesíteni, alakítani. Amikor a környezetünk szépítésén fáradozunk, akkor a belső szépséget juttatjuk kifejezésre. Ezt szeretnénk tenni itt, a palota körüli kertben, hogy azt minél előbb meg tudjuk nyitni a látogatók előtt és itt, a székesegyház közelében egy olyan környezetet tudjunk biztosítani, ahol az emberek el tudnak csendesedni, kikapcsolódhatnak, jól érezhetik magukat, és ahol eredményes, kellemes találkozások jöhetnek létre”.

A kertfelújítási pályázat a végéhez közeledik, napokon belül véget érnek a munkálatok, és június elejétől az idelátogatók a kert egészét élvezhetik majd, amely lehetőséget nyújt a pihenésre, kikapcsolódásra, különleges növények megcsodálására a bibliai kertben, mindez azonban néhány szabály betartásával. Aki a kertben szeretne időt tölteni, annak tudnia kell, hogy biciklivel behajtani tilos, de a háziállatok sétáltatása sem engedélyezett, továbbá rollerezni, görkorcsolyázni vagy gördeszkázni nem szabad. Vigyázni kell a növényzetre, a fűre, a térbútorzatra, és arra kérnek mindenkit, hogy szemetet ne hagyjanak maguk után.

 

http://hirek.varad.org/2020/05/28/kornyezetapolas-a-nagyvaradi-puspoki-palota-kertjeben/