Faültetés a Püspöki Palota kertjében

Tájékoztató látogatást szervezett a sajtó és minden érdeklődő számára a püspöki palota és a barokk kert munkatelepén a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség
július 10, 2019
Környezetápolás a nagyváradi püspöki palota kertjében
május 28, 2020
Show all

Faültetés a Püspöki Palota kertjében

A Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota kertjében ünnepélyes keretek között ültettek el erdészek és szakemberek felügyeletével egy hat éves óriás mamutfenyő csemetét (Sequoiadendron giganteum) hétfőn, 2020. május 18-án, Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulóján. Ezt az eseményt a szervezők egyben a Ferenc pápa Erdélyben tett apostoli látogatásának közeledő évfordulójáról való megemlékezésnek is szánták. Böcskei László megyés püspök kihangsúlyozta, “a Szentatya arra bátorított minket, hogy folytassuk az építést, a fejlődést, a természet ápolását, és tegyük meg mindazt, ami az élet szolgálatában áll”.

Kleszken Tímea, a püspökség kertésze a növény jellegzetességeit vázolta fel, beszámolva arról, hogy a palota kertjébe 1878 táján ültettek három óriás mamutfenyőt, a terület államosítása és beépítése során azonban azok a szomszédos iskola udvarára kerültek. A Sequoiadendron giganteum minden egyes példánya fokozottan védett és ritka növény. Földünk leghatalmasabb és legősibb élőlényei, a legöregebb példány több mint 3 ezer éves, közel 100 méter magas és 1000 tonna. A növény a cseroki nyelv írott formáját megalkotó Sequoyahról (1770-1843) kapta a nevét. Az utolsó jégkorszak előtt Észak-Amerika és Eurázsia fenyveseinek jelentős részét ez a faj alkotta, amely a Sierra Nevada hegységben még 144 hektáros összefüggő erdőfelületet alkot.

Ferkő Jenő, az egyházmegye Szűz Mária Erdészeti Hivatalának vezetője kihangsúlyozta, hogy ez a növényfaj igazából hazatér, hiszen több tízezer évvel ezelőtt őshonos volt ezeken a vidékeken.

A hétfői faültetés a kert felújítási munkálatainak a részét képezte, amelyeknek anyagi hátterét egy határon átívelő pályázat forrásaiból biztosítja a püspökség. A projekt vezetőinek elmondása szerint, a sajtótájékoztatóval egybekötött  átadási ünnepség folyó hónap utolsó napjaira tehető, pontos dátumot a közeljövőben közölnek. Hogyha a kert egyes – már felújított – részei jelenleg is a látogatók rendelkezésére állnak, június elejétől az idelátogatók az egész kertet élvezhetik majd, a meghatározott és plakátok segítségével ismertetett szabályok betartása mellett.

Faültetés a Püspöki Palota kertjében